• Klantenservice
  • Acties & folder
  • Wooninspiratie
  • Op maat overzicht
winkels

Winkels

winkelwagen

Hoe moeten gordijnen hangen

NL-BE-CP-Alles-over-raamdecoratie tips-en-informatie raamdecoratie-kiezen hoe-moeten-gordijnen-hangen header1

Hoe moeten gordijnen hangen?

Je hebt eindelijk jouw favoriete gordijnen gevonden. Ze passen perfect in je interieur en je kunt niet wachten om ze op te hangen. Maar hoe moeten je gordijnen/overgordijnen nu eigenlijk hangen? Hoe lang moeten gordijnen zijn en hoe breed moeten gordijnen zijn?

NL-BE-CP-Alles-over-raamdecoratie tips-en-informatie raamdecoratie-kiezen hoe-moeten-gordijnen-hangen header2

Hoe lang moeten gordijnen zijn?

Eigenlijk staan gordijnen tot de grond altijd het mooist. De afstand van de gordijnen tot de vloer is afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt kiezen voor klassieke gordijnen die de ‘vloer kussen’ of gordijnen die nog een stukje boven de grond hangen. Een voordeel van de laatste mogelijkheid is dat je gordijnen minder snel vies worden en makkelijk verschuiven. Is je huis niet helemaal recht? Kies dan voor plooigordijnen, waarbij je de plooien afzonderlijk kunt verstellen. Wil je liever een romantische look? Dan zijn langere gordijnen die op de grond draperen een goede optie. Houd bij de lengte van de gordijnen bepalen ook rekening met praktische zaken. Heb je bijvoorbeeld een breed uitstekende vensterbank, zijn er meubels geplaatst onder het raam of heb je loslopende huisdieren met teveel energie? Dan kun je mogelijk beter kiezen voor gordijnen met een kortere lengte. 

NL-BE-CP-Alles-over-raamdecoratie tips-en-informatie raamdecoratie-kiezen hoe-moeten-gordijnen-hangen header3

Hoe breed moeten gordijnen zijn?

Laat voor het mooiste effect  je gordijnen van muur tot muur lopen. Houd bij het berekenen van de breedte rekening met de plooien. Je kunt hierbij grofweg de volgende berekening gebruiken:

  • Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de te bedekken breedte;

  • Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de te bedekken breedte.

Één gordijn
Gebruik je één gordijn voor een raam? Tel bij de gemeten breedte dan 5cm extra op. Zo blijft het gordijn goed sluiten, ook bij het eventueel krimpen van de gordijnstof.

Twee gelijke gordijnen
Hang aan beide zijden van het raam een gordijn. Houd ook hierbij rekening met 5cm extra breedte per gordijn.

Twee ongelijke gordijnen
Wil je gordijnen hangen voor twee raamdelen van ongelijke grootte? Zorg er dan voor dat de splitsing van de gordijnen valt op de plek die de raamdelen scheidt. Ook hierbij reken je 5cm extra lengte per gordijn.

Wil je de benodigde lengte en breedte van je gordijnen opmeten? Lees hoe je dit kunt doen.