Waar op letten bij het kiezen en kopen van tapijt?

Een nieuwe woning aankleden? Tapijt is een prachtige sfeermaker en óók nog eens heel comfortabel. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het kiezen en kopen van tapijt?

Rollen, stroken of tegels?

Je hebt zowel rollen, stroken als tegels tapijt. Tegels en stroken zijn over het algemeen eenvoudiger te plaatsen dan tapijt op een rol. Bekijk hier meer informatie over het plaatsen van tapijt.

Prijs/kwaliteit

Over het algemeen geldt hoe dikker en zwaarder het tapijt, hoe beter de kwaliteit. Logischerwijs is tapijt met een hoge kwaliteit ook een kostbaardere investering dan tapijt met een minder hoge kwaliteit.

Onderhoud

Tapijt is intensiever in onderhoud dan laminaat of vinyl. Daar krijg je natuurlijk wel een luxe uitstraling voor terug. Ook is er verschil in onderhoud per type tapijt. Zo is laagpolig tapijt gemakkelijker schoon te krijgen dan hoogpolig tapijt. Ook de materiaalkeuze speelt hierin een rol. Lees hier meer over het onderhoud van tapijt.

Gewicht

Het gewicht van het tapijt zegt iets over de stevigheid van het tapijt. Voor vloeren die minder worden belopen heb je aan 700g per m2 genoeg. Houd ongeveer 850g per m2 aan voor ruimtes met normaal gebruik en 975g per m2 voor ruimtes die intensief worden gebruikt.

Poolhoogte

Tapijt is beschikbaar in laagpolige en hoogpolige varianten. Hoogpolig tapijt is lekker zacht en geeft meestal een warmere, chiquere uitstraling dan laagpolig tapijt. Laagpolig tapijt is daarentegen makkelijker in onderhoud.