• Klantenservice
 • Acties & folder
 • Wooninspiratie
 • Op maat overzicht
winkels

Winkels

winkelwagen

Zelf je tapijt opmeten, plaatsen of lijmen

Heb je nieuw tapijt uitgekozen? Dan kun je nu aan de slag! We helpen je graag op weg met het opmeten, plaatsen en lijmen van je tapijt. Ben je niet zo handig en wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je tapijt vloer ook door ons laten opmeten en plaatsen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.

Ga direct naar de instructies voor:

Banner tapijt - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - NL

Tapijt opmeten

Tapijt opmeten

Stap 1: Begin met het opmeten van de lengte van je ruimte;

Stap 2: Meet nu, op dezelfde manier, de breedte van je ruimte;

Stap 3: Als je de juiste maten weet, vermenigvuldig dan de lengte met de breedte en tel hier 10% snijverlies bij op. Je hebt nu het aantal vierkante meters. Let op: is de ruimte breder dan 4 meter, dan bedekt het tapijt slechts een gedeelte van je ruimte. Er blijft dus een strook over die moet worden opgevuld met een apart stuk tapijt. Hiervoor zijn een aantal oplossingen:

Voorbeeld: Een kamer is 5,20 meter lang en 4,60 meter breed. Aan de brede kant zit een raam. 

NL-BE-DESK-CP-Alles-over-vloeren tapijt zelf-inmeten-en-leggen meetinstructies-tapijt oplossing

De voordeligste oplossing: 4,70 m + 1,60 m = 6,30 m (aantal meters naad = 7,00 m). Er wordt geen rekening gehouden met de lichtinval en de naden blijven goed zichtbaar. Deze oplossing is goedkoop, maar is niet de mooiste oplossing.

Een voordelige oplossing: 5,30 m + 0,90 m = 6,20 m(aantal meters naad = 8,20 m). Door de vele naden die zichtbaar worden is dit ook niet de mooiste oplossing.

De mooiste oplossing: 5,30 m + 2,65 m = 7,95 m (aantal meters naad = 5,80 m). Dit is de mooiste oplossing, omdat hierbij zo min mogelijk naden zichtbaar worden. Bij deze oplossing houd je wat meer tapijtrestanten over; deze kun je eventueel voor een andere ruimte gebruiken.

NL-BE-DESK-Divider

Tapijt plaatsen

Het zelf plaatsen van tapijt moet zeer secuur gebeuren. Wanneer tapijt op de juiste manier geplaatst wordt, verleng je de levensduur van het tapijt en kun je nog jarenlang genieten van je nieuwe vloer. Hiermee moet je rekening houden tijdens het plaatsen van tapijt:

 • De ondervloer moet voldoende droog, vlak en vast zijn. Wanneer dit niet het geval is, dien je maatregelen te treffen om de vloer te drogen en/of te egaliseren.

 • Controleer ook of na het aanbrengen van een eventuele ondervloer en het tapijt de deuren nog normaal te openen zijn. Indien dit niet het geval is, moeten deze vooraf bijgewerkt worden.

Let op: controleer dus goed de ondervloer van je tapijt vóórdat je begint met plaatsen.

Op welke manieren kan tapijt geplaatst worden?

 • Tapijt kan los geplaatst worden: dit is de goedkoopste en snelste manier. Toch is het niet ideaal om tapijt los op de ondervloer te plaatsen. Er bestaat namelijk altijd kans dat het tapijt gaat opbollen en schuiven. Los plaatsen kan een oplossing zijn in kleine ruimtes en bij tapijten van zwaardere kwaliteit.

 • Plaatsen met behulp van dubbelzijdige tape: dit is de meest ideale vorm voor het plaatsen van tapijt in kleine ruimtes zonder naden in de vloerbedekking.

 • Tapijt verlijmen: het tapijt ligt volledig vast als het verlijmd wordt. Hierdoor creëer je stabiliteit.

Kun je tapijt plaatsen zonder lijm?

Of je tapijt kunt plaatsen zonder lijm is afhankelijk van het type tapijt.

Tapijt plaatsen zonder lijm
Tapijttegels kunnen in principe geplaatst worden zonder lijm. Bevestig de tegels goed met dubbelzijdige tape.

Tapijt plaatsen met lijm
De meeste soorten tapijt kunnen enkel worden geplaatst met behulp van een goede vloerlijm. Doe je dit niet, dan ontstaan er bobbels en kan het tapijt gemakkelijk beschadigen. Het wordt daarom over het algemeen altijd aangeraden om tapijt met lijm te bevestigen.

Twijfel je over hoe je het tapijt het beste kunt plaatsen? Vraag om meer informatie in onze winkels!

Tapijt zonder lijmen: wat zijn de alternatieven?

Wil je graag tapijt plaatsen zonder lijm? Dan kun je het beste kiezen voor tapijttegels. Deze zijn gemakkelijk te plaatsen en je hoeft ze enkel te bevestigen met dubbelzijdige tape.

Een alternatief is om te kiezen voor tapijt met een rug van jute of actionback. In dit geval plaats je eerst een stevig ondertapijt en span je daarna het tapijt op spijkerlatten of spanlatten. Let op dat bij het plaatsen van meerdere banen het tapijt aan elkaar moet worden bevestigd door plakken en lassen.

Meer handige informatie voor het plaatsen van tapijt:

NL-BE-DESK-Divider

Tapijt lijmen

Door tapijt te lijmen voorkom je dat tapijt verschuift. Het vastlijmen van tapijt wordt vooral aangeraden voor plekken in huis die intensief worden gebruikt; zoals op trappen en in de gang of overloop. Voor het verlijmen van tapijt kun je kiezen uit verschillende (vloer)lijmen. Het hangt echter van het tapijt en van de toepassing af, welke lijm geschikt is. In het algemeen geldt:

 • Tapijt op jute of actionback: volledig verlijmen met vloerbedekkingslijm. Bij het uitlopen van het tapijt ontstaan dan geen hobbels.

 • Tapijt op foam: dit type tapijt kan in principe los geplaatst worden. De randen en naden kunnen eventueel geplakt worden met waterkit of dubbelzijdig tape.

 • Tapijt op viltbacking: dit type tapijt kan in kleinere ruimtes los geplaatst worden. Voor grotere oppervlakken wordt aangeraden om de randen en naden eventueel te verlijmen met universele vloerlijm of waterkit.

 • Tapijt op resinebacking: dit type tapijt dient volledig verlijmd te worden met waterkit.

 • Tapijt direct verlijmen op de ondervloer: vraag een medewerker in de winkel naar de mogelijkheden.

Bekijk in onderstaande tabel of welke vloerlijm of tape geschikt is voor jouw tapijt:

Vloerlijm universeel
Thomsit Tex
Dubbelzijdig tape

Geschikt voor tapijt

            ✓

            ✓

            ✓

Geschikt voor tapijttegels

            ✓

            

            ✓

Geschikt voor vloerverwarming

            ✓ 

            ✓  

            

Vochtbestendig

            ✓ 

 Oplosmiddelvrij

            ✓ 

             ✓ 

 Backing

Jute / actionback /foam / vilt

Jute / actionback / foam / vilt

Jute / actionback / vilt

 Vereisten voor ondergrond

Schoon (stof & vetvrij), droog, scheurvrij, vlak en vast

Droog, schoon, vetvrij en vast

Droog, schoon, vetvrij en vast

Je vloer laten opmeten en plaatsen? Wij regelen het voor je!

Ben je niet zo handig of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je vloer ook door ons laten opmeten en plaatsen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.

Banner - Hulp nodig laten doen - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - Laminaat inmeten leggen - NL
Vloer laten opmeten of plaatsen