winkels

Winkels

winkelwagen
schild icon
KOOPJES JAGEN - TOT 50% KORTING

Zelf je tapijt opmeten, plaatsen of lijmen

Heb je nieuw tapijt uitgekozen? Dan kun je nu aan de slag! We helpen je graag op weg met het opmeten, plaatsen en lijmen van je tapijt. Ben je niet zo handig en wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je tapijt vloer ook door ons laten opmeten en plaatsen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.

Ga direct naar de instructies voor:

Banner tapijt - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - NL

Tapijt opmeten

Tapijt opmeten

Stap 1: Maak voor jezelf een meetplan. Dit doe je door de ruimte waar het tapijt in komt, uit te tekenen. Vul hierop alle lengte en breedte maten in.

Stap 2: Maak vervolgens een legplan op basis van de uitgetekende ruimte. Hierbij kijk je naar de breedte van de tapijtrol. Bereken op deze manier het totaal aantal strekkende meters.

Let op: is de ruimte breder dan 4 meter, dan bedekt het tapijt slechts een gedeelte van je ruimte. Er blijft dus een strook over die moet worden opgevuld met een apart stuk tapijt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Bespreek de opties met een deskundige medewerker in één van onze winkels voordat je het totaal aantal strekkende meters tapijt bestelt.

Stap 3: Houd rekening met snijverlies. Hiervoor geldt: +10 cm snijverlies voor de langste lengte van de kamer en +4 cm snijverlies voor de naden bij elke overlappende baan tapijt.

NL-BE-DESK-Divider

Tapijt plaatsen

Het zelf plaatsen van tapijt moet zeer secuur gebeuren. Wanneer tapijt op de juiste manier geplaatst wordt, verleng je de levensduur van het tapijt en kun je nog jarenlang genieten van je nieuwe vloer. Hiermee moet je rekening houden tijdens het plaatsen van tapijt:

  • De ondervloer moet voldoende droog, vlak en vast zijn. Wanneer dit niet het geval is, dien je maatregelen te treffen om de vloer te drogen en/of te egaliseren.

  • Controleer ook of na het aanbrengen van een eventuele ondervloer en het tapijt de deuren nog normaal te openen zijn. Indien dit niet het geval is, moeten deze vooraf bijgewerkt worden.

Let op: controleer dus goed de ondervloer van je tapijt vóórdat je begint met plaatsen.

Op welke manieren kan tapijt geplaatst worden?

  • Tapijt kan los geplaatst worden: dit is de goedkoopste en snelste manier. Toch is het niet ideaal om tapijt los op de ondervloer te plaatsen. Er bestaat namelijk altijd kans dat het tapijt gaat opbollen en schuiven. Los plaatsen kan een oplossing zijn in kleine ruimtes en bij tapijten van zwaardere kwaliteit.

  • Plaatsen met behulp van dubbelzijdige tape: dit is de meest ideale vorm voor het plaatsen van tapijt in kleine ruimtes zonder naden in de vloerbedekking.

  • Tapijt verlijmen: het tapijt ligt volledig vast als het verlijmd wordt. Hierdoor creëer je stabiliteit.

Kun je tapijt plaatsen zonder lijm?

Of je tapijt kunt plaatsen zonder lijm is afhankelijk van het type tapijt.

Tapijt leggen zonder lijm
Tapijt en tapijttegels kunnen in principe gelegd worden zonder lijm. Bevestig het tapijt of de tegels met dubbelzijdige tape.

Tapijt plaatsen met lijm
De meeste soorten tapijt kunnen enkel worden geplaatst met behulp van een goede vloerlijm. Doe je dit niet, dan ontstaan er bobbels en kan het tapijt gemakkelijk beschadigen. Het wordt daarom over het algemeen altijd aangeraden om tapijt met lijm te bevestigen.

Twijfel je over hoe je het tapijt het beste kunt plaatsen? Vraag om meer informatie in onze winkels!

Hoeveel overlap bij het plaatsen van tapijt?

Als je tapijt plaatst in een brede ruimte, moet je meerdere banen tapijt plaatsen. Zorg dat je circa 4 centimeter overlap hebt bij de tweede (en elke opvolgende) baan. Met een snijmes kun je vervolgens strak door het tapijt snijden om de banen goed te laten aansluiten. Indien je twee banen tapijt laat overlappen, is het het mooiste als je dit doet door aan de onderkant van het tapijt de lusjes intact te houden. Informeer hierover bij een specialist.

Je kunt tapijt natuurlijk ook door ons laten plaatsen. Zo ben je verzekerd van een strak eindresultaat en bespaart het je flink wat werk!

Meer handige informatie voor het plaatsen van tapijt:

NL-BE-DESK-Divider

Tapijt lijmen

Door tapijt te lijmen voorkom je dat tapijt verschuift. Het vastlijmen van tapijt wordt vooral aangeraden voor plekken in huis die intensief worden gebruikt; zoals op trappen en in de gang of overloop. Voor het verlijmen van tapijt kun je kiezen uit verschillende (vloer)lijmen. Het hangt echter van het tapijt en van de toepassing af, welke lijm geschikt is. In het algemeen geldt:

  • Tapijt op actionback: volledig verlijmen met vloerbedekkingslijm. Bij het uitlopen van het tapijt ontstaan dan geen hobbels.

  • Tapijt op viltbacking: dit type tapijt kan in kleinere ruimtes los geplaatst worden. Voor grotere oppervlakken wordt aangeraden om de randen en naden eventueel te verlijmen met universele vloerlijm of waterkit.

  • Tapijt op resinebacking: dit type tapijt dient volledig verlijmd te worden met waterkit.

  • Tapijt direct verlijmen op de ondervloer: vraag een medewerker in de winkel naar de mogelijkheden.

Bekijk in onderstaande tabel of welke vloerlijm of tape geschikt is voor jouw tapijt:

Vloerlijm universeel
Thomsit Tex
Dubbelzijdig tape

Geschikt voor tapijt

            ✓

            ✓

            ✓

Geschikt voor tapijttegels

            ✓

            

            ✓

Geschikt voor vloerverwarming

            ✓ 

            ✓  

            

Vochtbestendig

            ✓ 

 Oplosmiddelvrij

            ✓ 

             ✓ 

 Backing

Actionback /foam / vilt

Actionback / foam / vilt

Actionback / vilt

 Vereisten voor ondergrond

Schoon (stof & vetvrij), droog, scheurvrij, vlak en vast

Droog, schoon, vetvrij en vast

Droog, schoon, vetvrij en vast

Je vloer laten opmeten en plaatsen? Wij regelen het voor je!

Ben je niet zo handig of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je vloer ook door ons laten opmeten en plaatsen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.

Banner - Hulp nodig laten doen - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - Laminaat inmeten leggen - NL
Vloer laten opmeten of plaatsen