• Klantenservice
  • Acties & folder
  • Wooninspiratie
  • Op maat overzicht
winkels

Winkels

winkelwagen

Behang berekenen en aan de slag met behang

Ga je aan de slag met behang? Heb je geen idee waar je moet beginnen als je gaat behangen? Dat kunnen we goed begrijpen, maar het hoeft echt geen lastige klus te zijn. Lees daarom de volgende stappen door, zodat je weet hoeveel behang je nodig hebt, je goed voorbereid aan de slag gaat en je straks een mooi resultaat op je muren hebt.

Direct naar:

NL Behang Kies per kleur Behangsoorten

Behang berekenen

Stap 1: Aantal rollen behang berekenen

Bereken hoeveel rollen je nodig hebt, voordat je behang gaat kopen. Uiteraard is dit afhankelijk van de breedte en hoogte van de muur, maar ook van het soort behang dat je gebruikt. Voor behang met een patroon heb je namelijk iets meer behang nodig om het patroon mooi door te laten lopen. Bekijk het onderstaande overzicht om snel en eenvoudig te zien hoeveel rollen behang je nodig hebt.

Muurbreedte:
2-3 m
3-4 m
4-6 m
6-7 m
7-8 m
8-9 m
9-10 m

Muurhoogte:

Hoger dan 2,5 m  (met of zonder patroon)

2 rollen

3 rollen

4 rollen

5 rollen

6 rollen

6 rollen

7 rollen

Lager dan 2,5 m (behang zonder patroon)

2 rollen

2 rollen

3 rollen

4 rollen

4 rollen

5 rollen

5 rollen

Lager dan 2,5 m (behang met patroon)

2 rollen

3 rollen

4 rollen

5 rollen

6 rollen

6 rollen

7 rollen

Meer handige tips over het berekenen van de benodigde rollen behang

NL-BE-DESK-Divider

Stap 2: Voorbereidingen

Zorg, voordat je begint met behangen, dat je ruimte leeg en stofvrij is. Dek de vloer af met afdekzeil om vlekken en beschadigingen te voorkomen en verwijder vooraf de stopcontacten. Heb je nog oud behang op je muur? Dan is het nodig om dit eerst te verwijderen. Gebruik hiervoor behangafweek of een behangafstomer.

Tip: Kleurvlekken kunnen door een dunne behangsoort schijnen. Verf de muur daarom eerst wit voordat je gaat behangen.

Bij pas gestucte muren is het aan te raden de muren eerst te behandelen met voorstrijkmiddel. Zo voorkom je dat de behanglijm direct in de muur trekt, waardoor het behang niet goed zal blijven zitten. Het voorstrijkmiddel kun je eenvoudig aanbrengen met een roller. Laat het vervolgens 24 uur drogen voor je gaat behangen.

Meer handige tips over hoe te behangen en oud behang te verwijderen

Shop voordelig behang benodigdheden:

Behangset product

Behangset

(0)

4.-

Alleen in de winkel

Behangschaar product

Behangschaar

(0)

4.50

Alleen in de winkel

Behangborstel Wit product

Behangborstel Wit

(0)

1.25

Alleen in de winkel

Behangroller product

Behangroller

(0)

5.-

Alleen in de winkel

Behangspatel product

Behangspatel

(0)

2.25

Alleen in de winkel

Lijmkwast Perfax product

Lijmkwast Perfax

3 (1)

9.-

Binnen 2-3 werkdagen bezorgd

Behangafweek Perfax 500 ml product

Behangafweek Perfax 500 ml

(0)

7.50

Binnen 2-3 werkdagen bezorgd

NL-BE-DESK-Divider

Stap 3: Lijm en behang gebruiksklaar maken

Begin nu met het knippen van banen. Zorg er altijd voor dat je 10 cm meer afknipt dan de muur hoog is. Zo heb je boven en onder wat speling. Gebruik voor het knippen van het behang een speciale behangschaar. Dit gaat meestal makkelijker dan het snijden met een stanleymes. Zeker bij nat behang.

Nu kun je beginnen met lijmen. Bekijk hiervoor de instructies op de verpakking. Last van lijmklonten? Dit voorkom je door de behanglijm eerst door een zeef te halen.

NL-BE-DESK-Divider

Stap 4: Start met aftekenen en lijmen

Zet eerst met behulp van een waterpas of loodlijn een potloodlijn op de muur. Dit is de plek waar de eerste baan van je behang komt. Je kunt nu beginnen met het insmeren van je behang met lijm. Hierbij kun je het beste het behang in 2 delen lijmen. Eerst het ene deel, daarna dubbelvouwen en dan het tweede deel. Gebruik hiervoor een behangtafel. Wacht vervolgens niet te lang met het aanbrengen van de baan.

Let op: Vliesbehang is hier een uitzondering op. Je hebt daarvoor geen behangtafel nodig. De lijm breng je direct op je muur aan.

NL-BE-DESK-Divider

Stap 5: Behangen

Je kunt van start. Begin bovenaan met het aanbrengen van je behang en houd hierbij een overlap van 5 cm aan. Wrijf het behang goed tegen de muur met een behangborstel. Zorg met een behangspatel. voor een vouwlijn op de plek waar je het behang op maat gaat knippen en knip het overtollige stuk weg. Veeg de grotere luchtbellen zoveel mogelijk weg. Kleine belletjes trekken vanzelf weg.

Een losse naad? Deze kun je strak krijgen door hier met wat extra lijm overheen te wrijven.

Handige extra tips:

  • Gebruik een ‘bokkenpoot’ voor het aanbrengen van behang achter een radiator.

  • Gebruik gekleurde behanglijm om te zien welke delen van de muur je al gelijmd hebt.

  • Werk van het raam af, zodat de naden van je behang minder opvallen.

Meer informatie over het aanbrengen van behang:

NL-BE-DESK-Divider

Stap 6: Laten drogen

Bij het laten drogen van het behang is het belangrijk te zorgen voor een goede kamertemperatuur. Een te hoge temperatuur bij droging kan namelijk spanning op de bovenlaag veroorzaken, waardoor deze krimpt en open naden geeft. Een te lage temperatuur bij droging geeft juist kans op plooien of verkleuring van het behang.

Meer informatie over het laten drogen van behang:

Banner Alle behang- Alles over behang - Inmeten en behangen - NL
Bekijk alle behang
NL-BE-DESK-Divider

Behangen: handige tips voor perfecte muren

Ga je aan de slag met behang? We helpen je graag met tips! Van het berekenen van het benodigde aantal rollen tot tips over hoe je behang aanbrengt, met of zonder patroon.

Behang: ultieme sfeermaker voor je muren

Behang is niet alleen decoratief; het kan ook een cruciale rol spelen bij het bepalen van de sfeer in je ruimte. Of je nu gaat voor een rustgevende neutraliteit, gedurfde patronen of subtiele texturen, het juiste behang kan een krachtige impact hebben op de algehele uitstraling van een kamer.

Behang berekenen

Het bepalen van het juiste aantal rollen behang is een essentiële stap om verspilling te voorkomen en ervoor te zorgen dat je voldoende hebt om je ruimte te transformeren. Ontdek handige tips en trucs om nauwkeurig te berekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt voor jouw project.

Hoe te behangen

Van het voorbereiden van de muur tot het perfect aanbrengen van het behang, onze stapsgewijze tips helpen jou bij je behangklus met alle benodigde behanggereedschap en plaksel.

Behangen met patroon

Behangen met een patroon kan een uitdaging lijken, maar als je er de tijd voor neemt en de juiste stappen volgt creëer je een prachtig kunstwerk op de muur. Lees hoe je patronen uitlijnt, overlapt en naadloos laat samenkomen. Maak een statement in elke kamer met behulp van patroonrijk behang.

Aantal rollen behang berekenen

Bereken van tevoren het aantal benodigde rollen behang nauwkeurig. Ontdek hoe je dit berekent of lees het in ons handige schema. Met deze tips minimaliseer je verspilling en zorg je ervoor dat je genoeg behang hebt voor jouw muren.