winkels

Winkels

winkelwagen
schild icon
KOOPJES JAGEN - TOT 50% KORTING

Hoe houd je je raambekleding mooi?

Goed onderhoud van je raambekleding is een belangrijke factor voor lang plezier. Onderstaande tips kunnen je daarmee op weg helpen.

Rolgordijnen onderhouden

Rolgordijnen zijn meestal voorzien van een antistatische, vuil- en stofafstotende beschermlaag. Als er vlekken op het rolgordijn ontstaan, moeten deze direct verwijderd worden. Gebruik voor het reinigen een spons of doek en lauw water. Pas op met boenen of wrijven. Als het nodig is, kun je eventueel een mild schoonmaakmiddel aan het water toevoegen. Bekijk voordat je de vlek verwijdert wel altijd van welke stof je raamdecoratie gemaakt is. Sommige stoffen mogen namelijk niet nat gemaakt worden.

Jaloezieën onderhouden

Jaloezieën zijn gemakkelijker schoon te maken dan rolgordijnen, maar vangen met hun horizontale lamellen wel meer vuil en stof. Je maakt ze wel eenvoudig schoon door ze af te nemen met een droge of vochtige doek of een speciale plumeau. Zo voorkom je dat vuil en vet zich gaat hechten aan de jaloezieën.

Lamellen onderhouden

Verticale, kunststof lamellen maak je eenvoudig schoon met een droge of vochtige doek. Gebruik voor lamellen van stof altijd een droge doek. 

Gordijnen onderhouden

Het reinigen en onderhouden van gordijnen zorgt ervoor dat je lang plezier hebt van je gordijnen. Het klinkt tegennatuurlijk, maar was gordijnen alleen als het echt moet. Zo blijven ze het langst mooi. Heb je het idee dat ze erg stoffig zijn, dan is buiten uitkloppen vaak al genoeg. Wil je ze toch laten schoonmaken, dan is chemisch reinigen het overwegen waard. De gordijnstof behoudt daarbij namelijk zijn kleur en valvorm en zal minimaal krimpen. Dit ligt overigens wel aan de samenstelling van de stof. Bekijk dus altijd goed van welke stof jouw gordijnen gemaakt zijn.

Besluit je gordijnen toch zelf te wassen, lees dan goed op de bon welke wasvoorschriften gelden voor jouw gordijnstof, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Houd bij het wassen rekening met het volgende:

  • Verwijder alle haken uit de stof.

  • Probeer de gordijnen in een grote sloop te wassen om beschadiging te voorkomen.

  • Vul de trommel tot ongeveer 2/3 en gebruik het fijnwasprogramma samen met een fijnwasmiddel.

  • Was je op de hand, laat de gordijnen dan niet in het sop staan, maar verwerk ze meteen. Boenen of uitwringen is uit den boze. Je beschadigt er namelijk de stof mee.

  • Houd de temperatuur van het water zo laag mogelijk.

  • Staat in de wasvoorschriften dat je de gordijnen mag centrifugeren, zet je centrifuge dan op een laag toerental.

  • Hang de gordijnen nat op en laat ze goed drogen voor je ze strijkt. De meeste gordijnen hebben een kreukherstellende finish die de kreuken in een paar weken tijd strak trekt. Te heet strijken beschadigt die finish en zorgt uiteindelijk voor meer kreuken.

  • Houd er rekening mee dat je gordijnen kunnen krimpen.