Vouwgordijnen en maakwijze kiezen

Stap voor stap je vouwgordijnen kiezen

Bij Kwantum vind je voor iedere woonwens vouwgordijnen. Ongeacht welke kleur, welk patroon en materiaal je kiest, maken we deze graag voor je op maat.

We begrijpen dat het lastig kan zijn om het juiste vouwgordijn te kiezen uit de diverse mogelijkheden. Hieronder vind je een handig stappenplan wat je kan helpen om het juiste vouwgordijn op basis van jouw wensen te kiezen. Heb je al wel een idee van jouw nieuwe vouwgordijn? Zoek hier een mooie gordijnstof en bestel je vouwgordijn op maat direct in onze winkels!

Stap 1 - Opmeten 

Het opmeten van vouwgordijnen is niet moeilijk, maar het moet wel secuur gebeuren. Per maakwijze gelden namelijk specifieke meetinstructies. Deze worden stap voor stap uitgelegd in onderstaande video. We hebben ook een printbare instructie voor je opgesteld. Je ziet hierbij meteen hoe je je raambekleding opmeet. Tip: print deze uit, zo kun je hierop direct de juiste maten invullen. Laat je het liever opmeten? Geen probleem! We regelen het graag voor je. Ga naar één van onze winkels en plan een afspraak in om je vouwgordijn op te laten meten. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt!

 Download PDF
 Bekijk video

Stap 2 - Kies de stof

Bekijk hier de stoffen die geschikt zijn voor vouwgordijnen, of ga naar één van onze winkels. Hier kun je rustig kijken hoeveel licht de stof doorlaat,hoe het dessin er uitziet en de stof voelen. Een groot deel van de stoffen die je op de tafels vindt, kun je ook op maat laten maken tot vouwgordijn. Ook kun je alle vouwgordijnen laten voeren.

Stap 3 - Kies de afwerking

Je kunt kiezen uit vouwgordijnen met of zonder baleinen. Baleinen zijn verzwarende latjes die op regelmatige afstand in het vouwgordijn worden verwerkt. Zo hangt je vouwgordijn strakker naar beneden en klapt de stof op als je hem optrekt. Er zijn 2 verschillende manieren mogelijk.

Maakwijze 1 - Vouwgordijn zonder baleinenEen vouwgordijn zonder baleinen valt nonchalant en volgt nooit exact de lijnen van het kozijn. Trek het omhoog en het valt in losse plooien. Een vouwgordijn zonder baleinen werkt het beste met ongevoerde, soepele stof.

Maakwijze 2 - Vouwgordijn met baleinena. Vouwgordijn met ingestikte tunnel achter

Deze maakwijze wordt het meest toegepast. We halen een stukje stof naar achteren om een tunnel te vormen voor de balein.
Aan de voorkant zie je op vaste afstanden een naadje bij iedere balein. Stoffen met een dessin worden afgeraden, omdat een deel weg zal vallen in de tunnel en daardoor niet meer aansluit.

b. Vouwgordijn met opgestikte tunnel voor

Een tunnel aan de voorkant geeft een modern effect omdat de baleinen duidelijk zichtbaar zijn.
Pas wel op met een dessin. Het patroon valt bij de baleinen deels weg doordat je extra stof voor de tunnel gebruikt.

c. Vouwgordijn met opgestikte tunnel achter

Voor stoffen met een groot, verspringend dessin is dit de ideale oplossing. Om het dessin niet te verstoren, naaien we een losse tunnel achter op het vouwgordijn. Zo heb je het voordeel van de balein die zorgt dat je gordijn strak hangt, maar vormt het in de stof geen onderbreking in het dessin.

Stap 4 - Kies het ophaalsysteem

Alle vouwgordijnen zijn te openen en te sluiten met behulp van een ketting. Deze ketting kan rechts of links gemonteerd worden (dit geef je bij je bestelling al aan). Het vouwgordijn wordt geleverd op een witte aluminium rail die je eenvoudig zelf monteert.

Vouwgordijnen worden voorzien van een kettingsysteem waarmee door middel van een eindeloze ketting het gordijn opgetrokken/neergelaten kan worden, standaard kindveiligheidsclip.

Stofpakket: in opgetrokken/open toestand zal altijd een deel van de stof zichtbaar zijn. Dit is ongeveer 15 cm + 2 cm per 20 tot 25 cm gordijnhoogte.