• Klantenservice
  • Acties & folder
  • Wooninspiratie
  • Op maat overzicht
winkels

Winkels

winkelwagen

Welke gordijnen moet ik kiezen?

NL-BE-CP-Alles-over-raamdecoratie tips-en-informatie raamdecoratie-kiezen welke-gordijnen-kiezen header1

Gordijnen kiezen kan een flinke uitdaging zijn. Ze springen direct in het oog en bepalen daarmee in grote mate de look van je interieur. Bovendien zijn er verschillende soorten stof die ieder een eigen lichtinval creëren. Je wilt natuurlijk de beste gordijnen voor in jouw interieur. Maar hoe kies je nou de juiste gordijnen? Hieronder een handig overzicht.

Waarop letten bij het kiezen van gordijnen?

  • Wil je verduisterende gordijnen of  lichtdoorlatende gordijnen?

  • Welke stijl wil je je interieur geven?

  • Wat zijn je praktische wensen?

Verduisterende of lichtdoorlatende gordijnen

Houd bij gordijnen kiezen rekening met de hoeveelheid licht die je in een ruimte wilt. Je hebt de keuze uit verduisterende of lichtdoorlatende gordijnen. In de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen misschien het fijnst, terwijl in de woonkamer lichtdoorlatende gordijnen wellicht het mooiste effect hebben.

Spelen met licht
Stel jezelf de vraag hoeveel licht je in welke ruimte prettig vindt. Vitrages laten bijvoorbeeld veel natuurlijk licht door, terwijl gordijnen van dikke stof daglicht buiten houden.

Bescherm je interieur
Veel direct zonlicht kan verkleuring van meubels, tapijt, behang en decoraties veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je lichtdoorlatende gordijnen kiezen met een enkele laag stof. Zo filter je het licht, maar bescherm je je interieur. Gordijnen in de slaapkamer kun je voorzien van een voering, waardoor ze de ruimte donker maken wanneer jij dat wilt.

Gordijnen in de stijl van je interieur

Hoe kies je gordijnen die passen in de stijl van je interieur? Heb eerst scherp voor ogen welke uitstraling je je woning wilt geven. Kies je bijvoorbeeld voor een klassieke look, een wereldse look of juist een industriële look? 

Welke uitstraling
Bij het kiezen van gordijnen hebben de dikte van de stof, het dessin, de kleur, de plooien en het ophangsysteem een grote invloed op de uitstraling. Zo staan in een klassiek interieur gordijnen met geplooide, rijke stof goed, terwijl in een industrieel interieur rechte, lichte gordijnen het beste tot hun recht komen.

Optisch effect
Gordijnen hebben optisch invloed op een ruimte. Zo lijkt een ruimte groter door lange gordijnen (van het plafond tot aan de vloer), terwijl gordijnen die links en rechts worden opgehaald met embrasses een versmallend effect hebben. Een verbredend effect creëer je door de gordijnen links en rechts van het raam over de muur door te laten lopen.

NL-BE-CP-Alles-over-raamdecoratie tips-en-informatie raamdecoratie-kiezen welke-gordijnen-kiezen header2

Praktische gordijnen

Wil je gordijnen die je makkelijk kunt wassen? Of wil je gordijnen die niet kreuken? De beste gordijnen voldoen naast je wensen qua interieur ook aan je praktische wensen!

Uit welke gordijnsoorten kan ik kiezen?

Overgordijnen
Het is handig om bij het kiezen van overgordijnen te onthouden dat ze meestal zijn gemaakt van een ondoorzichtige stof. Ze houden de lichtinval van buiten tegen. Vaak worden overgordijnen gebruikt in combinatie met vitrage.

Vitrage

Vitrages zijn gemaakt van transparante stof en filteren de inval van natuurlijk licht. Afhankelijk van de dikte en de kleur van de gordijnstof kun je spelen met lichteffecten.

Inbetweens

Inbetweens zitten qua lichtinval en doorzichtigheid tussen overgordijnen en vitrage in. Ze zorgen voor privacy, maar laten ook licht door. Bij deze gordijnen kun je kiezen voor verschillende materialen die meer of juist minder doorzichtig zijn. Kies bijvoorbeeld voor een gordijn waarbij men niet naar binnen kan kijken, maar jij wél naar buiten kunt kijken: ideaal!